Recepten

Receptideetjes

Wat met al die courgettes?



 *** Courgette-sla soep ***

Ingrediënten : 2 à 3 courgettes, ui, look, bouillon, water, sla - eventueel extra kleine courgette, doperwtjes of broccoli stengels

Snij een ui in kleine stukje. Doe wat olie in een pot en fruit de ui.
Snij de courgettes in blokjes - hoe meer courgettes, hoe dikker de soep. Doe ze bij de ui.
Doe er 1 of twee teentjes look bij. Stoof alles licht. Doe er kokend water op met bouillon blokjes naar smaak. Laat een tijdje koken tot de courgettes gaar zijn. 
Doe er een halve krop sla of een bakje ander fris groen bij zoals postelein of spinazie. 
Mix alles fijn.
Naar smaak kan je er wat fijngesneden reepjes rauwe courgette, rauwe sugar snaps, rauwe erwtjes of licht gekookte stukjes asperge.

***Hartige courgette koekjes***

2 courgettes, 2 pijpjes lenteui grofgehakt, 1 teen look, 1 ei, 100 gerapste kaas, 200ml melk, 150grbloem, 3el oliefolie, peper en zout (pezo)

in pot1: rasp de courgetten, lente ui en look. Vocht van courgetten met lepel eruit persen.

in pot 2: bloem, ei ,melk, kaas en pezo

Meng daarna alles door elkaar en bak plakjes van het mengsel in de pan of oven

***Courgette salade***

Voor een extra bite in je slaatje, snij een kleine kleurige courgette in fijne reepjes en doe hem onder je sla, met wat olie of vinaigrette.

***Gevulde courgette***



Hol een (bol)courgette of patisson uit en vul hem met een saus naar keuze bv spaghettisaus of linzen curry. Het uitgehold vruchtvlees kan je nog gebruiken in de saus of er soep van maken.  Doe er wat kaas over voor een smeuïge afwerking. Zet hem in de oven in een ovenschaal met wat olie. Na een tiental  minuten is de courgette gaar. Heb je graag een courgette die al meer gaar is, zet hem dan eerst apart uitgehold in de oven met een lepeltje olie in. 


 
*** Gele courgetteconfituur (fijn) ***



500 gr gele courgette in stukjes met schil
450 gr vruchtvlees van sinaasappels (3 stuks)
2 dobbelstenen gember
sap 1 citroen
suiker/pectine/geleisuiker naar believe

Doe de courgette, sinaasappel, citroen en gember in een pot en stoof tot de courgette plat is, mix het geheel en werk verder zoals andere confituur met pectine, suiker en/of minute suiker.

*** Courgettetaart ***



2 courgettes
3 eieren
(handvol peterselie)
200 gr gemalen kaas (emmentaal, gruyère of geit naar smaak)

verwarm de oven op 180°
meng de eieren met bladpeterselie en driekwart
van het kaasmengsel
snijd courgettes in dunne plakjes
bedek een ronde ovenschaal of springvorm met
boterpapier en giet er de helft van het mengsel in
schik de courgetteplakjes in een cirkel
giet de rest van het eimengsel over en bestrooi
met de rest van de kaas
zet 20 min in de oven

*** Ovenschotel tomaat, mozarella , courgette ***


Courgette, tomaten, ui, mozarella, provencaalse kruiden, olijfolie, peper en zout

Wissel plakjes courgette, ui, mozarella en tomaat af in een ovenschotel. Besprenkel met olijfolie en strooi er provencaalse kruiden en peper en zout over. Enkele minuten in de oven (naar gewenste gaarheid). Lekker als bijgerecht met aardappeltjes in de schil.

***Tempura***


Groenten naar keus, bv courgette, courgette bloemen, salie blaadjes, palmkool.
Bloem, bier, zout, olie om te bakken

Snij de groenten in dunnen stukken of in geval van blad, in stukken van 5cm.
Meng bloem met wat bier tot je deeg hebt met de consistentie van pannenkoekendeeg. Doe er wat zout in. Dop de groenten in de tempura deeg en bak ze in een fritpot of in olie in een pan (opgepast voor spetten met palmkool).

Lekker als voorgerechtje of bijgerecht.



***Courgette muffins***



300 gr geraspte courgette
300 gr volkorenbloem
2 tl bakpoeder
(1 tl kaneel)
100 ml ahornsiroop (50 ml is minder zoet)
60 ml olie
100 ml sojamelk
1 ei
30 gr havervlokken

bloem, havervlokken, bakpoeder (kaneel)
mengen
olie, melk en ei toevoegen en mengen
courgette toevoegen en voorzichtig mengen
!!! als je te lang roert dan worden de muffins
droog
vet de bakvorm in met olie
verdeel het deeg in 12 muffinvormpjes
bak 18 minuten op 180 graden

***courgette omelet***

1 kleine courgette
2 à 3 eitjes
halve theelepel kurkuma
zout
teentje look 
halve ui

Rasp de courgette, pers de look en snij de ui fijn. Kruid met zout en kurkuma. Bak dit kort in de pan zodat er wat vocht uit de courgette is verdampt. Haal het uit de pan en meng het onder de eieren. Doe het mengsel in de pan en bak totdat de omelet klaar is. 

***Courgetti***

Rauwe courgette sliertjes of dunne plakken in de lengte gesneden kan je gebruiken in plaats van pasta.


***Spaghetti pompoen***


Snij een spaghetti pompoen doormidden. Verwijder de zaden. Doe er wat olie en provencaalse kruiden en zout op. Zet in een oven van 180°. Test na 15 a 20 min of het vruchtvlees al gemakkelijk los komt uit de vrucht. Als het nog hard is, laat dan nog wat langer. Gaartijd is afhankelijk van de rijpheid van de pompoen. Lekker met spaghetti saus of pesto.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten